De ce dragostea iti da fluturi in stomac?

Cum stii daca te-ai indragostit cu adevarat sau experimentezi doar o simpla pasiune trecatoare?

Unul dintre primele semne pe care le ai atunci cand cunosti pe cineva de care iti place este o senzatie de fluturasi in stomac. Este o imagine poetica, un stomac plin de fluturasi imperiali superbi care-si misca aripioarele pe ritmul unei muzici pe care doar creierul tau o percepe si care se declanseaza doar cand il/o vezi pe cel/cea care ti-a rapit inima.

Dar fenomenul este mai mult decat o simpla metafora, este un lucru cat se poate de real care indica legatura profunda dintre trup si minte. Si nu e vorba doar de fluturasii din stomac ci si de palmele care ti se umezesc, inima care bate mai repede si privirea care ti se incetoseaza si nu mai vede decat persoana care este subiectul interesului tau amoros.

Iar absenta acestor simptome fizice poate fi la fel de graitoare ca si prezenta lor. De multe ori, atunci cand mergi la o prima intalnire cu cineva cunoscut pe pleci de acasa optimist/a (pare perfect/a in profilul sau!) dar te intorci acasa dezamagit/a. "Nu am simtit nimic", le povestesti prietenilor care asteapta nerabdatori ultimele barfe.

De cele mai multe ori, ajung la o a doua intalnire, si eventual la o frumoasa poveste de dragoste, cei care experimenteaza inca de cand se vad prima data, acest sentiment minunat de fluturasi in stomac. Dar ce determina acest fenomen, si care este explicatia sa stiintifica?

Fluturasii in stomac sunt defapt despre atractia sexuala

Se pare ca creierul nostru nu face la inceput distinctia intre atractia sexuala si o poveste de dragoste care sta sa se infiripe. Aceste simptome pe care le experimentam la intalnirea cu o persoana nou cunoscuta si catre care suntem atrasi sunt efectele unei atractii sexuale, nu ale unei devotiuni sentimentale.

Suntem stimulati de neurotransmitatori

Atunci cand esti atras de cineva se activeaza centrii placerii ce cauzeaza o reactie fizica imediata. Inima bate mai repede, mainile ti se racesc si transpira iar fluturasii din stomac sunt defapt raspunsul organismului la starea de nervozitate resimtita in prezenta persoanei de care esti atras.

Ce se intampla defapt este ca, in creier se elibereaza dopamina, o substanta chimica ce genereaza un sentiment puternic de dorinta. Urmeaza doi neurotransmitatori: adrenalina si noradrenalina care sunt responsabili pentru inrosirea obrajilor, transpiratia mainilor si cresterea ritmului batailor inimii.

Cat dureaza aceasta etapa?

Pe parcurs, corpul nostru dezvolta toleranta la stimulii placerii si atunci se produce o invazie de endorfine si oxitocina (hormonii fericirii si ai atasamentului), care ne creeaza un sentiment de bunastare, afectiune si siguranta. In aceasta faza, te indrepti catre etapa denumita "relatie de durata", si simti nevoia de a-ti proteja partenerul, de a avea grija de nevoile lui si a le indeplini. Aceasta etapa dureaza cam doi ani de la debutul relatiei.

Pe masura ce dragostea creste, creierul se schimba

In timp, relatia dintre cei doi membri ai unui cuplu evolueaza si nu mai simti aceiasi fiori de fiecare data cand il/o vezi. Pentru unii acesta este primul semn ca dragostea a murit. Defapt, ce se intampla este o schimbare la nivelul creierului datorata sentimentului de obisnuinta a organismului la stimulii transmisi de neurotransmitatori.

Nu este nimic in neregula daca nu mai simti fluturi in stomac de fiecare data cand iti vezi partenerul. Nici macar nu este de dorit asa ceva, pentru ca nu este benefic pentru organismul nostru sa traiasca in permanenta intr-o stare de excitabilitate nervoasa. Dar sentimentele initiale dintr-o relatie se transforma intr-o stare de bine, de siguranta si de apartenenta care ajuta mult un cuplu sa ramana impreuna.

Inregistreaza-te